donderdag 3 oktober 2013

Huren wordt duurder dan kopen

Niet eerder was het de afgelopen tien jaar gunstiger om een huis te kopen dan nu. Dat beweert Johan Conijn, hoogleraar Woningmarkt aan het Universiteit van Amsterdam en verbonden aan de Amsterdam School of Real Estate.

Volgens Conijn zijn de signalen steeds duidelijker dat het dieptepunt van de woningmarkt bereikt is.



"Vooral voor starters liggen er grote kansen. De hypotheekrente is laag, de aankoopprijzen zijn met 30 procent gedaald en de overdrachtsbelasting is met tweederde verlaagd. Starters kunnen direct handelen, want ze zitten niet vast aan een woning die ze nog moeten verkopen."

Door de daling van de huizenprijzen zijn de maandlasten van koopwoningen inmiddels de huurprijs van gelijksoortige woningen, heel dicht genaderd.
"Uit het onderzoek dat we dit voorjaar hebben gedaan, blijkt dat het omslagpunt dat huren duurder wordt dan kopen, snel dichterbij komt en dat in sommige regio’s dat punt al bereikt is", aldus Conijn.

Huren

Dat komt niet alleen omdat de koopwoningen sterk in prijs gedaald zijn, maar ook omdat huren snel duurder wordt. Afgelopen zomer gingen de huren al met minimaal 4 procent omhoog. Het ziet er naar uit dat daar de komende drie jaar nog tien procent bijkomt.
'"Zeker de huurders van sociale woningen die meer dan 43 000 euro verdienen zijn wat dat betreft 'echt de klos’, omdat hun huur zelfs met zes procent per jaar mag stijgen. Zij zullen zich misschien niet massaal op de koopmarkt storten, maar een aantal zal toch zeker de overstap maken."

Vertrouwen

Conijn is ervan overtuigd dat het vertrouwen in de woningmarkt echt aan het terugkeren is. ''De eerste tekenen zagen we al een klein jaar geleden en die trend zet zich nou door."
"Als je de koopprijzen vergelijkt met die van een jaar geleden dalen ze nog wel met 4 procent. Maar als je ze maand op maand bekijkt, zie je nauwelijks nog verschillen en stabiliseren ze zich dus. En in de huiskamer maken de mensen die sommetjes natuurlijk ook."

Prop

Conijn verwacht niet dat de omslag in de woningmarkt omslaat naar de andere kant en de prijzen sterk gaan stijgen, omdat huishoudens de boot niet willen missen.
'"Er zit nog wel een belangrijke prop in de markt en dat zijn de mensen met potentiƫle restschulden, de mensen dus die met hun hypotheek 'onder water zitten'. Die belemmeren voorlopig een sterk herstel van de woningmarkt. De bomen zullen de komende jaren echt niet opnieuw tot in de hemel groeien. Ik ga uit van een beperkt prijsherstel."






- Bron NU.nl -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten