donderdag 10 oktober 2013

Huizenmarkt hersteld

Het herstel op de woningmarkt zet door. Er worden meer huizen verkocht en de daling van de huizenprijzen is minder.

Bekijk hoe de huizenprijzen in jouw regio zijn gedaald of gestegen

Dat blijkt uit de cijfers van de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) over het derde kwartaal. Er werden 10 procent meer huizen verkocht in vergelijking met het tweede kwartaal. Normaal gesproken daalt het aantal transacties in het derde kwartaal juist, omdat mensen dan met hun hoofd meer bij de vakantie zitten. In het tweede kwartaal was al sprake van een toename van de verkopen van bijna 20 procent tegenover het kwartaal ervoor. Voor het eerst sinds 2005 stijgt het aantal verkopen twee kwartalen op rij.

Vooral hoekwoningen en vrijstaande huizen werden meer verkocht (+23 procent).

Prijsdaling vlakt af
De huizenprijzen dalen nog altijd, huizen zijn 3,6 procent goedkoper dan een jaar geleden. De huizenprijzen dalen echter minder snel. In het tweede kwartaal lagen de prijzen van woningen nog 5,3 procent onder dat van een jaar ervoor.
In het derde kwartaal daalden de prijzen met 0,6 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. De NVM verwacht dat de prijsdaling steeds verder zal afvlakken. Dat is opmerkelijk omdat de makelaarsvereniging aanvankelijk voor 2013 een sterkere prijsdaling verwachtte door de strengere hypotheekregels. ‘’Over geheel 2013 zal de prijsdaling niet meer dan 4 procent bedragen, eerder 3,5 procent’’, aldus de NVM

De NVM spreekt van meerdere oorzaken voor het herstel op de huizenmarkt. Het zwaarst telt het teruggekeerde vertrouwen bij huizenkopers.

Randstad vs. de rest
Niet de hele woningmarkt herstelt. Er is sprake van een tweedeling tussen enerzijds de Randstad, waar het ‘een stuk beter’ gaat en anderzijds de rest van het land. ‘’Veel regio’s blijven duidelijk achter bij de Randstad. Vooral in krimpgebieden en op het platteland is er nauwelijks tekenen van herstel’’, aldus de NVM. Volgens de NVM is de dynamiek op de woningmarkten het sterkst in Amsterdam, de stad Groningen, Leiden en de Zaanstreek. Het minst dynamisch zijn Noordoost Groningen, Oost Friesland, Duiven-Westervoort en Doetinchem. ‘’Er is een bepaalde ‘harde kern’ van verkopers die te lang vasthoudt aan te hoge woningprijzen. Daardoor blijft de markt op slot. Dit leidt vervolgens weer tot negatief marktsentiment’’, aldus de NVM.



- RTL Z -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten