maandag 3 september 2012

BTW, wanneer 19% en wanneer 21%

Juli jl. hebben wij u op de hoogte gesteld van relevante wetswijzigingen, waaronder de BTW-wijziging. Op veler verzoek publiceren wij nogmaals de BTW-wijziging van 19% naar 21%.

Wanneer treedt de tariefsverhoging van 19% naar 21% in werking?
Met ingang van 1 oktober 2012.



Courtage
Wanneer is de makelaar BTW verschuldigd over zijn courtage?
De BTW is verschuldigd op het tijdstip waarop de dienst wordt verricht. Bij de dienstverlening door een makelaar is de kern van de opdracht tot bemiddeling het sluiten van koopovereenkomsten. Kortom, heeft u vóór 1 oktober 2012 een dienst (het sluiten van een koopovereenkomst) verricht, dan geldt het BTW-tarief van 19%. Heeft u op of ná 1 oktober een dienst verricht, dan is het BTW-tarief van 21% van toepassing.

Is het opmaken van de factuur nog van belang voor het BTW-tarief van 19% of 21%?
Het moment waarop de factuur wordt uitgereikt of de betaling plaatsvindt, is niet relevant.

Levering woningen
Hoe zit het met de btw belaste levering van onroerende zaken?
In beginsel is het tarief van 21% van toepassing op onroerende zaken die op of ná 1 oktober 2012 worden opgeleverd.

Overgangsregelingen voor levering van onroerende zaken waarbij de vergoeding vervalt in termijnen
Indien vóór 1 oktober 2012 een overeenkomst is gesloten op basis waarvan op of ná 1 oktober 2012 een onroerende zaak wordt geleverd of een werk in een onroerende zaak wordt opgeleverd tegen een vergoeding welke vervalt in termijnen, dan is alleen het BTW-tarief van 21% van toepassing op termijnen die vervallen op of ná 1 oktober 2012. Voor de termijnen die vervallen zijn vóór 1 oktober geldt het BTW-tarief van 19%. Het is daarbij niet van belang wanneer die termijnen in feite moeten worden voldaan.

Dit geldt eveneens voor afzonderlijke overeengekomen verbouwingen waarbij de vergoeding vervalt in termijnen naarmate de verbouwing vordert.

Van een verbouwing is slechts sprake als de werkzaamheden gericht zijn op een verandering van de inrichting, de aard en/of de omvang van de zaak. Bijvoorbeeld het aanbouwen van een serre of het aanbrengen van een dakopbouw. Deze uitzondering geldt niet voor onderhouds- en herstelwerkzaamheden (zoals het vervangen van dakgoten, kozijnen e.d.), tenzij deze werkzaamheden onderdeel vormen van een contract voor eerder genoemde verbouwingswerkzaamheden, mits de werkzaamheden als geheel niet (vrijwel) uitsluitend gericht zijn op de instandhouding van de zaak.

Uitzondering voor de levering van een nieuwbouwwoning waarbij het contract vóór 28 april 2012 is gesloten
Ingeval vóór 28 april 2012 een (koop/aanneem) overeenkomst is gesloten voor de levering van een woning op of ná 1 oktober 2012 en vervalt de vergoeding in termijnen, dan blijft het BTW-tarief van 19% van toepassing op alle termijnen vóór 1 oktober 2013. Niet van belang is of er opschortende dan wel ontbindende voorwaarden zijn opgenomen in deze overeenkomst. Deze verruiming ziet niet op overige onroerende zaken en op verbouwingen.


Panden die deels als bedrijfspand en deels als woning worden gebruikt worden in hun geheel als woning aangemerkt. Als voorwaarde wordt gesteld dat die panden voor meer dan 50% voor particuliere bewoning worden gebruikt. Worden de panden voor 50% of minder voor particuliere bewoning gebruikt dan mag dat deel wat voor particuliere bewoning wordt gebruikt voor de toepassing van het tarief worden afgesplitst. De overgangsregeling is dan alleen van toepassing op het woongedeelte.

Hoe zit het met meerwerk?
Meerwerk onroerende zaken
Wordt de opdracht tot het verrichten van meerwerk verstrekt vóór 1 oktober 2012 dan geldt het BTW-tarief van 19%. Veel (koop/aanneem ) overeenkomsten bepalen dat bij meerwerk direct een bedrag ter grootte van een bepaald percentage moet worden betaald. Dit direct te betalen bedrag kan worden beschouwd als een op dat tijdstip vervallen termijn.

Meerwerk nieuwbouwwoningen
Is de opdracht tot meerwerk verstrekt vóór 28 april 2012 (het is dus een onderdeel van de koop/aanneemovereenkomst voor de bouw van een nieuwbouwwoning) en de betaling daarvan in één of meer termijnen gedaan wordt vóór 1 oktober 2013 geldt het BTW-tarief van 19%.

Verhuur
Wat zijn de gevolgen van de BTW-tariefsverhoging voor lopende huurovereenkomsten?
Verhuur wordt voor de BTW gezien als een doorlopende prestatie. Bij doorlopende prestaties mag de afrekenperiode worden gesplitst. Voor het deel van de prestatie dat plaatsvindt vóór 1 oktober 2012 wordt het BTW-tarief van 19% toegepast. Voor het deel van de prestatie dat plaatsvindt ná of op 1 oktober 2012 wordt het BTW-tarief van 21% toegepast.


- Posted by Pascal de Roo -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten