vrijdag 31 augustus 2012

Monument kopen?

Het kopen van een monumentaal pand is voor iedereen mogelijk en makkelijker dan misschien beseft wordt. Een monumentaal pand brengt echter wel altijd bepaalde verplichtingen en verantwoordelijkheden met zich mee. Wat zijn precies de voor- en nadelen van het kopen van een monumentaal pand?



Verkoopprijs
Al jaren loopt u langs dat mooie monumentale pand dat al die tijd al te koop staat. U ziet uzelf de oprit al oprijden, de glas-in-looddeuren openen en in de hoge hal met authentieke ornamenten uw jas ophangen. U trekt de stoute schoenen aan en gaat op internet toch maar eens op zoek naar de verkoopprijs. Dan komt u erachter dat de verkoopprijs nog wel meevalt en besluit contact op te nemen met de makelaar.

Voordat u het hele traject in gaat is het wel belangrijk te weten dat het kopen van een monumentaal pand voor- en nadelen heeft. We zetten ze graag voor u op een rijtje.

Voordelen
Wanneer u kiest voor een monumentaal pand, kiest u voor de uitstraling. U heeft een woning die niemand anders heeft met vaak een rijke culturele historie. Het kopen van een monumentaal pand brengt de volgende voordelen met zich mee:
- U ontvangt vaak subsidie voor het onderhoud van rijksmonumenten, gemeentelijke- en provinciale monumenten.
- U kunt vaak een hypotheek tegen betere voorwaarden krijgen.
- Er bestaat fiscale aftrek voor rijksmonumenten.

Een monumentaal pand heeft dus, naast dat u een unieke woning bezit, zeker ook financiële voordelen.

Nadelen
Naast de financiële voordelen zitten er ook wel wat nadelen aan het kopen van een monumentaal pand.
U bent verplicht het monument goed te onderhouden en te verzekeren.
U mag niet zomaar alles veranderen aan het monument. Dit geldt voor zowel de buitenkant als de historische elementen aan de binnenkant.

Zoals aangegeven kunt u dus subsidie aanvragen voor het onderhoud aan het monumentale pand. Mocht u toch wat willen verbouwen, vraag dan eerst na wat wel en niet verbouwd mag worden.

Investering
Wegen de voordelen op tegen de nadelen en besluit u een monumentaal pand te willen kopen, houd dan rekening met extra kosten. Deze kosten zitten met name in het onderhoud verborgen. Ieder huis moet onderhouden worden, maar u kunt er vanuit gaan dat het onderhoud aan een monumentaal pand een grotere investering is. Daarnaast kan de verzekering van een monumentaal pand ook hoger zijn dan die van een normale woning. Informeer hier dus altijd naar voordat u uw handtekening hebt gezet onder de koopakte.

Meer weten over de aanschaf van een stukje geschiedenis? Hoebée de Roo Makelaars kan u uitgebreid informeren over de (on)mogelijkheden! Neem dus gerust contact met ons op. Telefoonnummer: 015-212 99 88 E-mail: info@hoebeederoo.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten