dinsdag 6 november 2012

Onvoorwaardelijke koopakte nog onduidelijk om 'oude' renteaftrek

In het regeerakkoord van het inmiddels aangetreden kabinet Rutte II heeft de Kunduzmaatregel voor nieuwe hypotheken stand gehouden. Deze maatregel houdt volgens het wetsvoorstel in dat bij nieuwe eigenwoningschulden vanaf 1 januari 2013 alleen nog gebruik kan worden gemaakt van hypotheekrenteaftrek bij volledige en tenminste annuïtaire aflossing (in 30 jaar).

Alle op 31 december 2012 tot de eigenwoningschuld behorende schulden worden aangemerkt als een bestaande schuld. Voor bestaande schulden geldt niet de eis van een annuïtair aflossingsschema.

Het overgangsrecht kent een bepaling voor belastingplichtigen die op 31 december 2012 reeds een onherroepelijke schriftelijke overeenkomst tot koop zijn aangegaan en waarbij de levering van de eigen woning op korte termijn (in ieder geval in het jaar 2013) plaatsvindt.

Voor deze groep wordt toegestaan dat de eigenwoningschuld die in het jaar 2013 ontstaat als uitvloeisel van die overeenkomst wordt aangemerkt als de omvang van een ‘bestaande lening’ (en derhalve voor dat bedrag onder het bereik van het overgangsrecht valt). Voor deze schulden geldt dus niet de eis van een annuïtair aflossingsschema.

Helaas staat in het huidige belastingplan en in de memorie van toelichting nog niet (duidelijk) omschreven hoe de onherroepelijkheid van de koopovereenkomst wordt bepaald. De NVM dringt er bij de regering en Tweede Kamer op aan om die helderheid zo spoedig mogelijk te bieden. Vrijdag aanstaande komt het wetsvoorstel tijdens de behandeling van het Belastingplan 2013 aan de orde. Houdt u de berichtgeving svp in de gaten.

Los van het aankaarten van bovengenoemde onduidelijkheid, heeft de NVM ook nog altijd inhoudelijke bezwaren tegen het wetsvoorstel. Deze zijn de afgelopen maanden al zowel achter de schermen als publiekelijk herhaaldelijk kenbaar gemaakt, gesteund door uitingen van diverse andere belangenorganisaties, wetenschappers, opinieleiders etc. Ook het CPB plaatst in zijn analyse van het regeerakkoord een groot vraagteken bij de voorgenomen maatregel, namelijk zelfs op het punt van de juridische houdbaarheid. Deze dagen in aanloop naar het Kamerdebat maken de NVM en andere organisaties andermaal de bezwaren nadrukkelijk kenbaar.



- Posted by Pascal de Roo -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten