maandag 19 augustus 2013

Heb ik een (bouw)vergunning nodig?

De omgevingsvergunning is een vergunning voor bouwen, milieu en ruimte. Deze vergunning vervangt verschillende losse vergunningen, zoals bouwvergunningen en milieuvergunningen. Hierdoor is de aanvraag van die vergunningen simpeler geworden.

Sinds 1 oktober 2010 mag er meer vergunningvrij gebouwd worden. De regeling voor vergunningvrij bouwen is onderdeel van het Besluit omgevingsrecht, dat tegelijk met de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) in werking is getreden.

Belangrijkste wijzigingen vergunningvrij bouwen

De belangrijkste wijzigingen zijn:

vergunningvrij bouwen is onder bepaalde voorwaarden ook toegestaan bij bedrijven en andere niet-woningen;

de mogelijkheden om zonder omgevingsvergunning te bouwen zijn verruimd voor gevallen waarin het geldende bestemmingsplan dit toelaat.

Hoe weet ik of ik een vergunning voor bouwen nodig heb?

Uitgangspunt is dat voor ieder bouwwerk een vergunning nodig is. Voor sommige bouwwerken is een uitzondering gemaakt, bijvorbeeld een dakkapel of een uitbouw zijn vergunningvrij, mits deze bouwwerken aan bepaalde eisen qua afmetingen, situering en dergelijke voldoen.

Op de website van de Rijksoverheid kunt u een aantal brochures downloaden. Deze brochures beschrijven onder welke voorwaarden veelvoorkomende bouwwerken vergunningvrij gebouwd mogen worden.

Bij vergunningvrij bouwen hoeft u de gemeente niet op de hoogte te stellen van uw activiteiten. Het betekent echter niet dat er geen regels meer gelden voor het bouwen, er moet nog steeds voldaan worden aan het bouwbesluit. Hierin staan eisen met betrekking tot bijvoorbeeld veiligheid, gezondheid, milieu en isolatie.

Vergunningscheck

In het omgevingsloket online kunt u een vergunningcheck doen. Daartoe dienen de locatie en werkzaamheden ingevoerd te worden. Vervolgens ziet u of er een vergunningplicht of meldingplicht is. Of geen van beide. Nadat de check is doorlopen, kan de aanvraag worden gedaan. Dit kan op papier (door een formulier op maat uit te printen) of digitaal. Het systeem geeft aan welke gegevens moeten worden ingevuld. en welke documenten aangeleverd dienen te worden (uploaden).

Voor het digitaal aanvragen van een omgevingsvergunning of het doen van een melding heeft u een DigiD-account nodig.



- Posted by Pascal de Roo -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten