dinsdag 28 mei 2013

Op sommige momenten moet u echt kijken naar uw hypotheek

Gaat u verhuizen of heeft u verbouwplannen, dan is het een vanzelfsprekend moment om uw hypotheek onder de loep te nemen. Maar ook als er iets anders gebeurt in uw leven kan dat nodig zijn. Bijvoorbeeld omdat u een kind verwacht of wanneer uw salaris stijgt.

Hier vindt u de 10 momenten om over uw hypotheek na te denken:

Ik verwacht een kind
Als er kinderen komen, zal uw besteedbare inkomen ook veranderen. Kinderen kosten geld en misschien gaat u of uw partner minder werken. Zeker dan is het verstandig uw inkomen te toetsen aan uw hypotheeklasten. Krijgt u een voorlopige teruggave van de Belastingdienst? Geef dan uw nieuwe inkomen zo snel mogelijk door. En misschien wilt u ook wel meer zekerheid over uw hypotheekrente. Een goed moment om de rente voor een langere periode vast te zetten.

Ik ga met pensioen
Wie met pensioen gaat, krijgt minder inkomen. Kijk goed of uw hypotheeklasten nog aansluiten op uw pensioeninkomen. Liefst ruim van tevoren. Doet u dit bijvoorbeeld 10 jaar voor uw pensioen, dan heeft u nog 10 jaar de tijd om uw hypotheek (gedeeltelijk) af te lossen of extra vermogen op te bouwen.

Ik wil eerder stoppen met werken
Ook eerder stoppen met werken leidt tot een lager inkomen. Het is verstandig uw hypotheek te bekijken op het moment dat u overweegt om eerder te stoppen met werken. U kunt dan nog besluiten om af te lossen op uw hypotheek of om vermogen op te bouwen.

Onze kinderen gaan studeren
Studerende kinderen? Dan gaat u een dure tijd tegemoet. Een goed moment om naar de lasten van uw hypotheek te kijken. Meer zekerheid over de hoogte van uw hypotheekrente kan verstandig zijn. Kies er dan voor om de rente voor een langere periode vast te zetten.

Onze kinderen gaan het huis uit
Op het moment dat uw kinderen het ouderlijk huis verlaten, kunt u wat meer financiƫle ruimte krijgen. Deze ruimte kunt u gebruiken om meer te gaan aflossen op uw hypotheek. Zodat op uw pensioendatum uw hypotheeklasten genoeg zijn gedaald om met uw pensioeninkomen te kunnen betalen. Bovendien zou u de overwaarde op uw huis kunnen benutten. Bijvoorbeeld om uw kinderen op weg te helpen bij het kopen van een eigen huis.

Mijn partner overlijdt
Bij het overlijden van uw partner wordt misschien een overlijdensrisicoverzekering uitgekeerd. Afhankelijk van uw keuze zou u met deze uitkering uw hypotheek (deels) kunnen aflossen. U zou deze ook kunnen gebruiken voor een periodiek inkomen. Bekijk goed wat in uw geval de beste oplossing is.

Ik ben werkloos geworden
Als u werkloos raakt, daalt uw inkomen meestal. Uw hypotheeklasten lopen gewoon door, tenzij u een werkloosheidsverzekering heeft. In dat geval kunt u een deel van uw lasten hiermee opvangen. Bent u niet verzekerd? Dan zou u tijdelijk uw lasten wat kunnen verlagen door bijvoorbeeld een andere rentevaste periode te kiezen. Of minder kapitaal op te bouwen.

Ik ben arbeidsongeschikt geworden
Bij arbeidsongeschiktheid daalt uw inkomen. Uw hypotheeklasten lopen echter gewoon door, tenzij u een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft. In dat geval kunt u een deel van uw lasten hiermee opvangen. Bent u niet verzekerd? Dan zou u tijdelijk uw lasten wat kunnen verlagen door bijvoorbeeld een andere rentevaste periode te kiezen. Of minder kapitaal op te bouwen.

Ik krijg een salarisverhoging
Met meer inkomen kunt u uw hypotheek aanpassen. Had u bijvoorbeeld gekozen voor een aflossingsvrije hypotheek? Start dan nu met aflossen of vermogen opbouwen. Ook zou u een langere rentevaste periode kunnen kiezen voor meer zekerheid over uw maandlasten.

Ik ga scheiden
Meestal zult u bij een scheiding uw hypotheek moeten bekijken. Uw huis is immers gemeenschappelijk bezit dat moet worden verdeeld. De volgende aandachtspunten zijn belangrijk:
De partner die in het huis blijft wonen, moet genoeg inkomen hebben om de hele hypotheek te kunnen betalen.
De partner die zijn of haar deel verkoopt aan de wederhelft zal niet meer hoofdelijk aansprakelijk willen zijn. Zodat hij of zij later niet meer kan worden aangesproken als de ex-partner de hypotheeklasten niet meer kan betalen.
Maak totdat de echtscheiding definitief is duidelijke afspraken over wie er in de woning blijft wonen en wie de hypotheek betaalt.

Samenvatting
Het is verstandig om er al ruim van tevoren voor te zorgen dat uw hypotheek betaalbaar blijft. Bedenkt u dat pas op het moment zelf, dan bent u vaak te laat. Een goede balans tussen uw inkomen en uw hypotheeklasten is een 'must'.


- Posted by Pascal de Roo -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten