maandag 3 december 2012

Ook verhuren obv leegstandswet kan problemen geven

Rechtbank Groningen heeft onlangs opnieuw bevestigd dat een huurovereenkomst voor bepaalde tijd op grond van de Leegstandwet op zijn vroegst kan worden opgezegd tegen de contractueel overeengekomen einddatum van de huurovereenkomst.

Feiten
Verhuurder verhuurt op grond van de Leegstandwet een woning. Partijen hebben in de huurovereenkomst bepaald dat de huurovereenkomst per 23 april 2012 is aangegaan voor bepaalde tijd. Hierbij heeft verhuurder nadrukkelijk vermeld dat de periode van deze bepaalde tijd eindigt op 30 maart 2014. Voorts is door verhuurder een voorbehoud gemaakt om de huurovereenkomst tussentijds op te zeggen voor zover de huurovereenkomst krachtens de Leegstandwet ten minste 6 maanden heeft geduurd.

Bij aangetekende brief d.d. 30 juli 2012 heeft verhuurder de huurovereenkomst opgezegd tegen
1 november 2012. Als grond voor deze opzegging heeft verhuurder daarbij aan huurder meegedeeld dat er zich een onverwachte wending in haar privéleven heeft voorgedaan. Huurder gaat niet akkoord met de huuropzegging en het geschil wordt voorgelegd aan de rechtbank Groningen.

Uitspraak rechtbank Groningen
De rechtbank is van oordeel dat de huurovereenkomst is aangegaan voor de bepaalde tijd van 6 maanden, te weten van 23 april 2012 tot en met 30 maart 2014. Vast staat dat de leden 1 tot en met 3 van artikel 7:271 BW van toepassing zijn op een huurovereenkomst van de Leegstandwet. In lid 1 van voornoemd wetsartikel staat dat een huurovereenkomst voor bepaalde tijd niet binnen de bepaalde tijd kan worden opgezegd.

Met inachtneming van dit wetsartikel kan de huurovereenkomst derhalve op zijn vroegst tegen de contractueel overeengekomen einddatum van de huurovereenkomst – in casu 30 maart 2014 – worden opgezegd. Aangezien op grond van het bepaalde in artikel 16 lid 8 van de Leegstandwet op straffe van nietigheid niet van deze wettelijke regeling mag worden afgeweken, is verhuurder niet bevoegd om de huurovereenkomst tussentijds op te zeggen.

Voorts is de rechtbank van oordeel dat de verhuurder de mogelijkheid heeft om de huurovereenkomst telkens na verloop van 6 maanden op te zeggen, wanneer niet expliciet een einddatum van de huurovereenkomst in de huurovereenkomst is opgenomen, iets wat in casu wel het geval was.

Conclusie
In deze uitspraak komt duidelijk naar voren dat ook een huurovereenkomst voor bepaalde tijd op grond van de Leegstandwet op zijn vroegst kan worden opgezegd tegen de contractueel overeengekomen einddatum. Om toch enigszins flexibel om te gaan met de Leegstandwet bestaat de mogelijkheid om een contractsduur van 6 maanden over een te komen.

Indien partijen niet opzeggen tegen het einde van de bepaalde tijd van 6 maanden, wordt de huurovereenkomst voortgezet voor onbepaalde tijd met dien verstande dat de huurovereenkomst op grond van de Leegstandwet in ieder geval eindigt op het moment dat de vergunning verloopt. Een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd is dan opzegbaar met inachtneming van de wettelijke opzegtermijn.

De uitspraak is te vinden op www.rechtspraak.nl/ljn.asp?ljn=BY3643


- Posted by Pascal de Roo -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten